Constitució per tota la vida ?, no gràcies !

Avui es commemoren els 30 anys de l’entrada en vigor de la Constitució Espanyola i fent una ullada ràpida al panorama polític de l’Estat es pot comprovar com els dos grans partits majoritaris se senten satisfets amb els rendiments de la carta magna. Fins i tot els del PP, hereus d’aquella Alianza Popular que la va votar sense entusiasme i dividida, ara la defensen com ho farien els seus mes actius creadors.

Els que no som propers ni als uns ni als altres ens sentim contrariats, no envà aquesta Constitució s’està mostrant insuficient per encaixar el desenvolupament de la realitat plurinacional i troba – sense anar mes lluny – grans dificultats per admetre un nou Estatut Català que ja va tenir que ser molt retallat perquè les Corts espanyoles li donessin llum verda.

Personalment, que tenia 20 anys quan la vàrem votar, li he de reconèixer grans avantatges. La Primera Llei va significar acabar definitivament amb les Leyes del Movimiento i encarar la Transició amb molta il·lusió. Havíem sortit al carrer per reivindicar la llibertat, l’amnistia i l’Estatut d’Autonomia i, amb la promulgació de la Constitució, això seria possible. Han estat 30 anys profitosos i cal admetre que amb la Carta Magna al capdavant, hem evolucionat molt. Ara be, com deia, molta gent que la vàrem votar esperançats, avui ens sentim contrariats i, per tant, insatisfets. En l’actualitat, aquella Constitució que va portar llibertats i estatuts, ens apreta i no ens deixa créixer amb naturalitat.

Si tal com sembla, el Tribunal Constitucional admet els recursos contra un nou Estatut que va ser aprovat per el Parlament de Catalunya, les Corts Espanyoles i finalment, i això es el mes important, referendat pel poble català, es farà evident que alguna cosa no funciona prou bé en el sistema constitucional espanyol.

Si la Constitució no pot admetre aquest nou text estatutari, caldrà exigir una nova Carta Magna. Si Espanya no sap entendre aquesta necessitat, la insatisfacció generalitzada ens portarà a rebutjar l’actual status quo. Hem viscut 30 anys de progrés i l’actual Constitució hi té molt a veure, ja ho he dit, però no per això l’hem de mantenir intocable. Les lleis han d’estar al servei del poble i no a l’inrevés !

……..

Article publicat en el meu antic bloc en data 06-12-08

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s