El comerç de ciutat està en perill?

Sembla ser que demà diumenge obrirà de forma definitiva i per tots els dies festius, La Roca Village. També he llegit que aquest centre comercial ha ofertat 300 nous llocs de treball…

Segurament per molta gent una cosa i l’altre significaran notícies positives. Els uns perquè pensaran que tindran a l’abast un espai lúdic obert més dies i els altres perquè potser obtindran un lloc de treball.

Però també per molta altre gent, aquest fet serà viscut amb preocupació pel què pugui significar per la consolidació d’un model comercial que posa clarament en perill el comerç de proximitat dels nostres pobles i ciutats.

En la dècada dels anys 90 em va tocar viure un moment excepcional pel comerç granollerí. Des de l’Ajuntament vaig ser testimoni directe de la revolució comercial que va liderar Gran Centre i, en aquell context generador d’il·lusions va sorgir el projecte “amenaçador” de La Roca Factory (actual Village). Ho recordo perfectament com un malson que, malgrat tot, lluny de fer-nos defallir, va servir de reactiu i d’una nova motivació per creure més i més en les possibilitats del model de “ciutat, cultura i comerç”.

En aquell moment vaig tenir el convenciment de que centres com La Roca Village, més enllà de poder-nos omplir les ànsies consumistes, poques coses positives ens podrien aportar. I avui, quan estan apunt d’obrir tots els diumenges no puc més que recordar aquells anys 90 i des de la nostàlgia tornar a manifestar que no m’agrada gens aquest model i que em segueix preocupant per tot el que pugui significar per la destrucció del teixit comercial de proximitat que ajuda a cohesionar els centres i barris de les nostres ciutats.

Tot i així, i seguint en el record d’aquells anys, confio que aquest fet que alguns podem viure-ho negativament, servirà de motivació per una nova reacció de les associacions comercials i administracions publiques per tal de, més enllà de entussodir-se lluitant contra una corrent lliberalitzadora imparable, treballar per l’impuls renovat en totes les accions que ajudin a desenvolupar més i millor el sistema comercial que dona vida als nostres pobles.

…..

Post publicat al meu Facebook en data 26-04-14

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s