De nou, el referèndum és la solució

Una vegada més ningú perd i tothom guanya. Una vegada més la miopia politica apareix com la principal aliada per amagar-se darrera d’uns arguments impropis d’una societat democràtica.

Que els vots favorables al Si (JxSi + CUP) no han superat el 50% és una evidencia, per tant l’objectiu de guanyar en vots no s’ha assolit. Cal reconèixer, per tant, que el resultat no legitima per poder tirar pel dret amb una DUI si l’Estat no hagués acceptat el resultat.

Però també és una evidencia que els partits que clarament defensaven el No (C’s + PP + PSC) tampoc han assolit la majoria absoluta. Voler sumar al seu posicionament inequívoc els vots de CSQP i Unió és aventurar-se molt, i més quan els seus principals líders no han acceptat situar-se en cap dels dos blocs.

Tanmateix, és una evidencia que avui tenim un parlament amb més diputats independentistes que mai havíem tingut, com també ho és que, tot i així, aquestes forces polítiques necessiten dialogar tant amb el govern del Estat com amb la Unió Europea i la Comunitat Internacional.

Aquestes eleccions han evidenciat que Catalunya és plural i que cal seguir treballant per la democracia i el respecte al dret a decidir. El resultat no ha estat prou clar, ni per concloure que l’independentisme ha guanyat la legitimitat per la secessió, ni perquè les forces unionistes considerin que l’independentisme ha perdut i, per tant, s’ha desactivat.

Des del meu punt de vista estem on estàvem, pendents de resoldre el conflicte a través d’un referèndum pactat i vinculant. Això sí, amb una diferencia rellevant, la societat ha volgut donar un mandat clar i contundent perquè la majoria absoluta del parlament treballi perquè aquest referèndum sigui una realitat.

Faria be el govern espanyol i les principals forces polítiques unionistes que acceptéssin el diàleg i afrontesin sense pors i amenaces un debat seré i constructiu que permeti que tothom pugui expressar-se amb llibertat. Només així posarem fi a aquest desencontre que ara mateix segueix sense solució.

….

Post publicat al meu Facebook en data 29-09-15

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s